Friday, June 26, 2015

Planning Meeting for the Competitive Research Fund Projects

From right to left: Jonas M. MUGABE of PAEPARD-FARA; Yves GILLET of the Representation of the European Commission in  Benin ; Patrice SEWADE of SOJAGNON
23-25 June 2015. Cotonou, Benin. Under the Competitive Research Fund (CRF) and Incentive Fund (IF) PAEPARD is supporting 4 research projects:
  1. Re-engineered Soybean Afitin and Soybean Milk processing technologies in South and Central Benin (ProSAM). Benin 
  2. Effets des amendements organiques enrichis aux Trichoderma sp. appliqués aux productions maraîchères de la zone sub-saharienne (Trichoderma). Burkina Faso
  3. Stemming Aflatoxin pre- and post-harvest waste in the groundnut value chain (GnVC) in Malawi and Zambia to improve food and nutrition security in the smallholder farming families. Malawi-Zambia 
  4. Enhancing nutrition security and incomes through adding value to indigenous vegetables in East and Central Uganda (Indigenous Veg.). Uganda
An amount of Euros 250,000 has been granted to each project. The 4 projects have been launched end of October 2014 and have since November 2014 started implementing their activities. At the beginning of 2015, the FARA M&E Specialist visited all of them and helped establishing the baseline and indicators for ease tracking the progress. Some of these projects have sent quarterly technical and financial reports. The objectives of the Planning meeting were to:
  • review progress made so far in implementing planned activities (challenges encountered will also discussed),
  • develop work plans for year 2 and 3
  • discuss year 1 reporting template (technical and financial) and verification procedures slated in November 2015
  • review (if necessary) M& E indicators of the project
The field visit was made to the town of Zogbodomey  situated about 250 km from Cotonou. After a brief presentation of the activities of the Union Communale des Producteurs de Zogbodomey (UCP Z), one of Prosam partners, the Union exposed the different products based on soy. The exhibited products  were soy milk, soy afitin, soy cheese, soy skewers. 

A demonstration of milk production processes and soy afitin from raw material to finished product was made by women processors. During the transformation process, they expressed the different constraints they face in the exercise of their activity. In terms of milk, the main constraint is the stabilization problem of preserving milk. 

One factor which is unfavorable to commercialization is the ignorance of the organoleptic qualities and benefits of afitin based on soy compared to afitin based on néré (which is still  most commonly used and known).

See full meeting report:
Revue à mi-parcours et présentation de rapports pour la première année et réunion de planification de deuxième année pour les projets de recherche à fonds compétitifs (CRF) de PAEPARD II
Hôtel Ste Jeanne d’Arc de Cotonou, les 23, 24 et 25 juin 2015
11 pages

Presentations during the workshop



Technologie traditionnelle actuelle
Related:
Aperçu sur la visite de terrain et la technologie améliorée à développer
La visite de terrain organisée lors de l’atelier de planification des quatre projets CRF a été faite dans la commune de Zogbodomey située à 250 km environ de Cotonou. Après une brève présentation des activités de l’Union Communale des Producteurs de Zogbodomey (UCP Z), l’une des partenaires de ProSAM, les transformatrices de l’UCP-Z ont exposé les différents produits dérivés de soja. Les produits exhibés sont entre autres le lait de soja, afitin à base de soja, le fromage de soja, les brochettes de soja. 

Technologie améliorée à développer
Une démonstration des procédés de production du lait et afitin à base de soja depuis la matière première jusqu’au produit fini a été faite par les femmes transformatrices. Au cours des processus de transformation, elles ont exprimé les différentes contraintes qu’elles rencontrent dans l’exercice de leur activité. Au niveau du lait, la contrainte principale est le problème de stabilisation et de conservation du lait. Au niveau de afitin à base de soja, la méconnaissance des qualités organoleptique et des avantages du produit par rapport à afitin à base de néré est un facteur défavorable à sa commercialisation. 

ProSAM vise l’amélioration des technologies de transformation du Soja en lait et en "Afitin". Le schéma ci-dessous indique la technologie traditionnelle actuelle des femmes et la technologie améliorée vers laquelle le CRF- SOJAGNON du Bénin veut aboutir / développer.

Published on 4 Sep 2015
Améliorer la chaine alimentaire des dérivés du soja (lait et afintin) pour une meilleure sécurité alimentaire des populations vulnérables, c'est l'objectif du Projet Soja Afintin (ProSAM) financé par l'UE à travers le PAEPARD de FARA. Huit mois après le lancement de ce projet, une visite de terrain dans la commune de Zogbodomey au Bénin a été organisée à l'attention des différents acteurs venus des quatre coins du monde dans le cadre dudit projet. Le présent numéro de Agro Mag renseigne sur la chaine de valeur du soja au Bénin, les raisons justificatives du Projet et les temps forts de la visite de terrain.

 

No comments:

Post a Comment